Sivut

maanantai 22. heinäkuuta 2024

Pissajuttuja

Meille ilmestyi tässä yhtenä päivänä pissalätäkkö vessanpytyn kannelle. Syyllistä ei löytynyt, vaan pelkkä lätäkkö. Seuraavana päivänä Pörrö tavoitettiin vessan lavuaarilta kyykkysiltään, kökötti siinä kuin juoksutelineissä. Ja lentävästä lähdöstä jäi lattialle useiden metrien matkalle täplikkäät pissasuihkun jäljet. En vaan vieläkään älynnyt! Pörröllä kun oli pienempänä tapana käydä pissalla lavuaarissa, ja ajattelin harmistuneena, että vanha tapa oli palannut ja Pörrö lähti karkuun, kun tavoitettiin itse teosta. Vasta kun Pörrö seuraavana päivänä juoksenteli kotimme kaikki vessat läpi saamatta mitään aikaiseksi ja kävi myös siellä lavuaarilla kyykkimässä, älysin, että nyt oli jostain vakavasta kysymys. Erityisesti uroskissan virtsaamisvaikeudet vaativat aina välitöntä eläinlääkärin hoitoa. Mikäli poikakissa ei saa pissattua virtsatietukoksen vuoksi, voi sille tulla virtsa-ainemyrkytys, joka johtaa hoitamattomana  kuolemaan. Soitin siis kiireesti eläinlääkärille ja saimme päivystysajan jo 40 min päähän. Juuri lähdön hetkellä Pörrö juoksi vielä vessaan ja sai kuin saikin tiristettyä pissapaakun. 


Matka eläinlääkärille sujui ongelmitta

Pörrö oli varsin reipas myös vastaanotolla 


Virtsarakon ultraus ja näytteenotto sujuivat tosi hyvin

"Kesäkauluri" 

Koska Pörrö sai ennen kotoa lähtöä vähän pissattua, eikä rakko ollut täysi/pinkeä, niin ei onneksi tarvinnut katetroida. Eli ultraääni -tutkimuksen jälkeen jäätiin odottelemaan virtsanäytteen tuloksia. Pörrö olisi saanut mennä koppaan, mutta koska tämä nuoriherra ei tykkää olla lukittuna, sai hän jäädä pöydälle odottelemaan.

"En tahdo mennä koppaan"

"Lupaan olla nätisti"

Pörrö odotteli tuloksia kaikessa rauhassa.
Oli kaikkea mielenkiintoista katseltavaa 😂

Hetken kuluttua lääkäri palasi kertomaan tuloksia. Mikroskoopilla katsottuna ei ollut tulehdusta, mutta näytteestä tehdään varmuuden vuoksi vielä viljely. Eikä onneksi ollut myöskään virtsakiteitä, mutta pissa oli aivan liian väkevää, ominaispaino oli reilusti yli mitta-asteikon 😲. Pörrö sai pari piikkiä, toinen oli tulehduskipulääkettä ja toinen opioidia. Jatkohoitona tulehduskipulääkekuuri, raksut pois ainakin vähäksi aikaa, Cystaid täydennysrehu tukemaan alavirtsateiden terveyttä ja ohje huolehtia Pörrön juomisesta.

Vietyäni Pörrön kotiin, hain kaupasta Miamorin kananmakuista Vitaldrink kanalientä. Se on nestemäinen täydennysruoka, joka on kehitetty nimenomaan lisäämään nesteensaantia "juoma-innottomille" kissoille. Pörrö joi/söi heti koko purkillisen, vähän myöhemmin vielä toisen, ja annoin yöksi vielä kolmannen. Eihän tuota yleensä noin paljoa anneta, mutta nyt oli alkuun tärkeää saada reilusti nestettä. Aamuun mennessä, Pörrö oli tehnyt neljä isoa pissaa, eli selvittiin ehkä säikähdyksellä. 

Niinpä on jälleen kerran hyvä muistuttaa itseänikin kissojen juomisen tärkeydestä! Ja jatkuvasta seurannasta, ilmestyykö laatikkoon sopivan säännöllisesti tarpeita. Monikissatalouksissa on joskus vaikea tietää kuka ja mitä, mutta kissojen yhteislukumäärää ja löytyneiden jätösten yhteislukumäärää on hyvä koko ajan laskea. Ja jos määrät ei jotenkaan täsmää, on syytä seurata jokaisen kissan vessassa käymistä tiiviimmin. Niin voi päästä jyvälle siitä, kellä kissoista saattaa olla terveysongelmia.


Jotain pissaongelmista

Kissojen pissaongelmat on kovin yleisiä. Kaikenlaiset muutokset ja stressi, sairaudet ja kipu voivat aiheuttaa hutipissoja. Vastoin yleistä luuloa, kissa ei osoita mieltään tekemällä tarpeitaan vääriin paikkoihin. 

Tässä postauksessa puhun lemmikkikissojen (kastroidut/steriloidut) hutipissoista. Siitoskissat on sitten vähän eri asia, lätäköitä ja lantteja kun saattaa ilmestyä merkkailumielessä.

Syitä hutipissoille:

  • Kissanvessa on liian likainen.
  • Kissanvessa on vaikeassa paikassa tai esimerkiksi nivelvaivaiselle kissalle liian korkeareunainen.
  • Kissa ei pidä kissanhiekkatyypistä tai hiekkamerkki on vaihtunut.
  • Monikissatalouksissa joku kissoista saattaa vaania ja häiriköidä toisten vessakäyntejä
  • Kissa on stressaantunut kodin/perheen tapahtumista tai muutoksista.

Mutta jos tiedät, että kissanvessa on täysin puhdas, laatikko on kätevällä paikalla, et ole vaihtanut hiekkatyyppiä tai -merkkiä (eikä kissalla ole ollut aiemmin ongelmia tämän hiekan kanssa), sinulla on vain 1 kissa eikä kotonasi ole stressitekijöitä, jotka aiheuttaisivat ahdistusta ... 

... silloin voi olla kyseessä terveysongelma, johon tarvitaan eläinlääkärin apua. Kissa on saattanut liittää virtsaamiseen tai ulostamiseen liittyvää kipua hiekkalaatikkoon, jos sillä on ummetusta tai virtsaamisvaikeuksia kiteiden tai infektion vuoksi. Tai mitä tahansa muuta kipua tai sairautta. Omista kissoista on kokemusta ainakin hammas- virtsatie- ja ummetusvaivojen aiheuttamista hutipissoista.

Virtsatieongelmat:

Virtsatieongelmat vaihtelevat lievistä infektioista vakaviin tiloihin, kuten virtsakiviin tai hengenvaarallisiin tukkeutumiin. Liian vähäinen juominen, liian vähäinen aktiivisuus/liikkuminen ja ylipaino altistavat alemmille virtsatiesairauksille. Lisäksi kissan kokemalla stressi voi altistaa mm. idiopaattiseen kystiittiin. Virtsatieongelmat näkyvät usein virtsaamistiheydessä, virtsan värissä, hajussa tai koostumuksessa sekä vääriin paikkoihin pissaamisena. 

Terveet kissat pissaavat yleensä 2–4 kertaa päivässä. Tähän vaikuttaa vedensaatavuus, ruokavalio, ilmanlämpö ja -kosteus. Siksi kannattaa selvittää omien kissojen pissatottumuksia. Pissasiko kissa ennen kahdesti päivässä, mutta nyt alkoi pissailemaan tavallista useammin? Tai harvemmin? Entä onko virtsanmäärä, pissapaakun koko muuttunut? Jos virtsamäärä lisääntyy äkillisesti, se voi olla oire esimerkiksi munuaissairaudesta, diabeteksestä tai kilpirauhasen liikatoiminnasta.

Seuraa kissanpissan väriä. Kissanpissan kuuluu olla kirkasta, vaaleankeltaista. Liian tumma väri kertoo liian väkevästä virtsasta. Virtsan sameus kertoo usein infektiosta ylä- tai alavirtsateistä. Punainen sävy kertoo verivirtsaisuudesta, joka aiheutuu esim kystiitistä tai muusta alempien virtsateiden häiriöstä tai munuaiskivistä. 

Myös haju on tärkeä merkki terveydestä tai sairaudesta. Normaalisti kissanpissassa on hieman pistävä ja hapan tuoksu, joka on kuitenkin melko siedettävä. Jos kissanpissa alkaa haista kotona tavallista enemmän, on mahdollista, että kissalla on virtsarakkotulehdus tai kystiitti. Jos kollikissan virtsan haju muuttuu voimakkaasti, se voi olla hormonaalista tai merkki kasvaimista.

Mutta muista, ettei virtsan määrä, väri ja haju eivät ole terveyden absoluuttisia indikaattoreita. Kissat eivät yleensä osoita ulkoisia merkkejä sairaudesta, ennen kuin on liian myöhäistä. Kissanpissan seuranta onkin melko ohjeellinen mittari kissasi terveydestä. 

Mikäli kissalla ilmenee hutipissoja:

Eläinlääkärintarkastus: Aloita selvittelyt terveysongelmien poissulkemisella. Virtsatietulehdukset, virtsarakon kivet, diabetes, munuaissairaus, hammaskivut, ummetus tai  jopa niveltulehdus (jolloin kissalle on tuskallista kiivetä laatikkoon ja sieltä pois) ovat yleisiä terveysongelmia, jotka voivat johtaa vääriin paikkoihin pissaamiseen. Eläinlääkärissä voidaan ottaa virtsanäyte ja verikokeita, tehdä ultraäänitutkimus tai ottaa röntgenkuva. Asianmukainen hoito (lääkitys, ruokavaliomuutokset tai leikkaus) lopettaa useimmiten hutipissailun. 

Kissanvessa: Varmista, että kissan hiekkalaatikko on puhdas ja kutsuva. Jotkut kissat ovat nirsoja hiekkalaatikkonsa puhtaudesta. Siivoa laatikko 2x päivässä jätöksistä ja vaihda hiekka säännöllisesti. Hiekkalaatikon tulee olla helposti saavutettavissa ja sijaittava riittävän rauhallisella, "vähäliikenteisellä" alueella, jossa säilyy vessarauha. Saatat joutua kokeilemaan erityyppisiä hiekkoja, koska eri kissat pitävät eri tyyppisistä hiekoista. Laatikon tulee olla riittävän suuri, jotta kissasi voi liikkua ja pyöriä vessassa mukavasti. Lisäksi laatikoita tulee olla riittävästi kaikille kotitalouden kissoille (yleissääntö on yksi kissaa kohden plus yksi ylimääräinen).

Stressi ja käyttäytyminen: Jos kissasi on saanut terveen paperit eläinlääkäriltä ja hiekkalaatikkoasiat ovat kunnossa, mieti käyttäytymiseen ja mahdolliseen stressaantumiseen liittyviä syitä. Muutokset kotitaloudessa, uudet perheenjäsenet (uusi lemmikki, vauva, uusi puoliso, bonuslapset), huonekalujen paikan vaihto tai omien työaikataulujesi muutokset voivat aiheuttaa stressiä ja johtaa hutipissailuun. Monikissatalouksissa myös kissojen väliset ongelmat voivat johtaa hutipissailuun. Näissäkin tapauksissa stressin lähteen tunnistaminen ja nopea asiaan puuttuminen ovat avainasemassa ongelmanratkaisuun. Saatat joutua muodostamaan ja ylläpitämään vakaita rutiineja, erottamaan kodin lemmikkieläimet eri tiloihin, lisäämään virikkeitä ja aktivointia ym. kissan stressaantumisen rauhoittamiseksi.

Puhdistus: Hutipissailun kohteen riittävä puhdistus on erittäin tärkeää, jottei kissa palaa pissalle väärään paikkaan. Pissanhaju houkuttaa kissaa pissaamaan siihen uudestaan. Kotitalouksien tavalliset pesu- ja puhdistusaineet eivät useinkaan poista kissanpissan hajua kokonaan. Käytä erityisesti lemmikkieläinten eritteisiin suunniteltuja entsymaattisia puhdistusaineita, jotka hajottavat virtsan molekyylitasolla hajun poistamiseksi. Muista noudattaa puhdistusaineen käyttöohjeita saadaksesi tehokkaimman puhdistuksen.

Positiivinen vahvistus: Positiivinen vahvistus voi olla erittäin tehokas keino rohkaisemaan kissaasi käyttämään hiekkalaatikkoa. Tarjoa herkkuja, kehuja tai suosikkilelua aina, kun näet kissasi käyneen hiekkalaatikolla tarpeillaan, auttaaksesi kissaa luomaan positiivisen yhteyden hiekkalaatikkoon.

Feliway tai vastaavat tuotteet: Feliway tai vastaavat tuotteet jäljittelevät kissan kasvojen feromoneja, joilla kissat merkitsevät lempialueensa ja -huonekalunsa turvalliseksi. Feliway-suihke voi auttaa luomaan rauhoittavan ympäristön ja vähentämään stressiin liittyviä virtsaamisongelmia. Kissanminttusuihke voi innoittaa pissaamaan suihkekotiin, Feliway sen sijaan rauhoittaa suihkekohdat tarpeiden tekemiseltä ja raapimiselta.

Ammattimainen apu: Jos kissasi edelleen hutipissailee kaikista yrityksistäsi huolimatta, harkitse ammattilaisapua. Käyttäytymisasiantuntijat ovat kouluttautuneet lemmikkien käyttäytymisongelmien hallintaan, ja voivat tarjota räätälöityjä strategioita juuri sinun tilanteeseesi.

Muista, että rangaistus on tehoton ja voi pahentaa ongelmaa lisäämällä kissan stressiä. Kärsivällisyys, ymmärrys ja johdonmukainen lähestymistapa ovat avainasemassa kissojen hutipissailuun tai hutikakkailuun liittyvissä ongelmissa.


6 kommenttia:

  1. Voi Pörri. On sulla ollut rankkaa - Max

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teilläkin on ollut kyllä ainakin osanne verran näitä pissajuttuja. Kauanko Jaffakin ehti olla teillä?

      Poista
  2. Reippaasti sä Pörri selvisit käynnistä. Tsemppejä paranemiseen ♥
    - Rokkimimmit -

    VastaaPoista
  3. Vähän myöhässä, mutta voi Pörrö! Pitää juoda hyvin että pissi kulkee! Hienosti kuitenkin meni sun ell-käynti. Onhan nyt pissi tullut hyvin?

    Mulla on tapana laittaa Artun (ja sitä ennen Frieden ja Figon...) ruokiin vettä lisäksi. Arttu söisi mieluummin raksuja, mutta menee se noinkin. Joskus enemmän joskus vähemmän. Sellaista kastiketta on myös Purinalla, Hydra Care nimeltään. Se tuntuu olevan ihan kohtuullisen maistuvaa.

    Kissojen pissiminen aiheuttaa kyllä kaikenlaista. Sitä voi ihminen olla käsittämättömän onnellinen kissanpissasta, ei uskoisikaan ellei olisi kissoja :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pörrö perskeles ei yhtään kestä lisättyä vettä märkikseen. Jos sitä on enemmän kuin tippa, Pöö jättää syömättä! Niinpä se on vaikea laji. Niinpä Pöö ei toistaiseksi vieläkään saa raksuja. Paino on vähän pudonnut.. kun ei syö märkistä sen enempää kuin ennenkään, eikä lihaa. välipalaraksut vain puuttuu "väleistä". Pitääkin muutes koittaa myös tota Hydra Carea. Kiitti vinkistä :)

      Poista

Kiitos, kiva kun kommentoit