keskiviikko 22. toukokuuta 2024

H-hetki lähestyy

En malta millään odottaa Ellen pentuja, vaikka synnytykseen on aikaa enää päiviä. Ensimmäisenä toivon tietenkin, että kaikki menee hyvin ja Elle saa eläviä ja terveitä pentuja. Elle on ollut hyvinvoiva ja painoa on kertynyt mukavasti, lähes 2kg. 

Elle ja Ellen vauvamassu

En ole vielä aiemmin paljastanut mitään sulhosta.. Mutta nyt, ennenkuin He (karvapallot) ovat täällä, ehditään tutustua vähän iskäkissaan. Elle kävi siis maaliskuun loppupuolella Catillus-kissalassa Vantaalla treffaamassa komeaa Catillus Kuurnaa. Elleä vähän jännitti, mutta Kuurna ihastui heti. Onneksi Kuurna on varsinainen herrasmieskissa ja odotti Ellen tunteiden kuumenemista maltilla.

Ellen ja Kuurnan rakkausviikonloppu Vantaalla

Voit seurata upeaa Kuurnaa Instagramissa 💖💥

Nyt sitten jännitetään, kuinka monta ja minkävärisiä pentuja sieltä tulee. Jotakin jo tiedämme. 

Emokissa Elle on tabbykuvioinen kilpikonna ja
Kuurna on kuvioton sininen (mustan diluutio). 


Kissojen värien periytyminen vaatii hieman perehtyneisyyttä. Avaan sitä tässä vähän, (mutta jos tuntuu vaikealle, hyppää sisennetyn tekstin yli suoraan postauksen loppuun,  Ellen ja Kuurnan pentujen arvioituihin väreihin):

Kissan väriä määrittää geenit, kahdesta alleelista koostuvat geeniparit. Kissa saa geeniparin toisen alleelin emoltaan ja toisen isältään. Osa alleeleista on on dominoivia (isolla kirjaimella kirjoitetut)  ja osa on resessiiviä (pienellä kirjaimella kirjoitetut). Geenipari voi siis koostua pelkistä dominoivista ominaisuuksista tai pelkistä resessiivisistä tai sekä että. Eli geenipari on joko XX, xx tai Xx. Dominoiva alleeli periytyy hallitsevasti ja näkyy kissan ulkoasussa. Resessiivinen periytyy väistyvästi ja näkyäkseen kissan ulkoasussa kissa tarvitsee sen molemmilta vanhemmiltaan. 

Ja tästä siis riippuu, minkävärinen kissa on ja minkävärisiä kissan pennut ovat: mitä geenejä sen  omilta vanhemmilta tulee ja mitä resessiivisiä alleeleja jälkipolville tulee.

Turkinväri muodostuu kahdesta eri pigmenttityypistä: musta/ruskea eumelaniiniista tai oranssinkeltaisesta feomelaniinista. Voisi sanoa, että kissa on lähtökohtaisesti aina musta (ruskea), ellei nämä geenit muuta määritä. Kissan väriä eli ulkoasua määrittää monta geeniä/geeniparia. 

Agouti A = määrittää onko kissalla (tabby) kuvio A vai onko kissa kuvioton a. 

Kuviollisella kissalla geenipari: Aa tai AA ja kuviottomalla kissa eli ns. yksivärisellä tai bicolor kissalla on geenipari aa. 

Diluutio D = määrittää onko kissan väri ns. täys perusväri vai vaalennos siitä (esim musta vai sininen JA punainen vai creme).

Mustilla, punaisilla, kilpikonnavärisillä kissoilla on geenipari Dd tai DD. Kun taas sinisillä ja cremevärisillä sekä sinikilpikonnavärisillä vaalennoskissoilla on geenipari dd. 

Colorpoint C = naamiot. Siperiankissoilla CC tai Cc ei ole naamioita.

Naamiokissat cc  ovat  Nevoja (Neva Masquerade).

Musta B = musta (ruskea) kissa on Bb tai BB.

(Lisäksi muilla kuin siperiankissoilla: suklaa on bb tai bb1 JA kaneli on b1b1).

Punainen O = onko kissassa punaista vai ei. O-lokus sijaistsee X-kromosomissa, eli periytyminen on sukupuolisidonnaista.  

Naaralla: geenipari OO on punainen kissa JA oo on ei-punainen, eli musta kissa JA Oo on kilpikonnavärit. Uroksella Oy on punainen kissa JA oy on musta JA harvinainen Oo on kilpikonnaväri.

Inhibiittori I = estää pigmenttihiukkasten syöttöä karvaan. Se määrittää, onko kissan ulkoasu Savu, Hopea tai Golden.

Eli jos kissalla on AA I– tai  Aa I–  on kissa hopeakuviollinen ja jos aa I–, on kissa savu.

Valkoinen W ja valkolaikku v ovat itseasissa pigmenttivirheitä. Valkoinen ja valkolaikku-geenit jättävät kaikki tai osan ihosta ilman pigmenttiä tuottavia soluja. W alleeli on dominoiva, joka peittää kaikki muut alleen, eli piilottaa esim tabbyn, vaikka kuvio olisi kissalla dominoiva.  w eli valkolaikku on epätäydellisesti dominoiva.
 
Jos kissalla on W alleeli on se valkoinen ja jos sillä on w alleeli, on sillä muun värin (musta/punainen/kilpikonna) lisäksi valkoisia laikkuja. Jos ei ole W tai w alleelia, ei ole valkoista edes laikkuina. 
 
 
Nyt päästään Elleen ja Kuurnaan. Olen teettänyt Ellestä DNA -testit, niinpä tiedän mitä Elle kantaa, eli ne resessiiviset alleelit. Kuurna on sininen eli ei-punainen (oY) kuvioton (aa) diluutiovärinen (dd) kissa, mutta kilpikonnavärinen (Oo) Elle ei kanna kuviottomuutta (AA) eikä diluutiota (DD). Niinpä Ellen ja Kuurnan pennut eivät voi olla sinisiä eikä cremejä eli ns. vaalennoskissoja. Ne eivät myöskään voi olla kuviottomia, eli kaikilla tulee olemaan tabbykuvio. 

Niinpä Ellen ja Kuurnan pennuista 

  • Naaraat tulevat olemaan joko 
    ruskeita eli ei-punaisia (oo) tabbyjä (Aa), kuten Ellen emo Halla tai
    kilpikonnatabbyjä (Oo, Aa),
    kuten Elle itse. 

  • Ja kollit tulevat olemaan
    ruskeatabbyjä (oY, Aa), kuten Ellen emo Halla tai
    punatabbyjä (OY, Aa), kuten Ellen iskä Kilu

On myös täysin mahdollista saada kaikkia näistä. Ellen masun koosta päätellen siellä saattaa asustaa 4-7 karvapalloa. Kyllä, karvapalloja! Niille on jo alkanut muodostua turkki, ovat ihan kohta valmiita maailmaan, jännää!!!!  

8 kommenttia:

  1. Iih, muutama päivä tarttee enää jänskätä ♥
    Me pidetään täällä kovasti peukkuja ja tassuja, että synnytys tapahtuu plop plop... ja kaikki pennut syntyvät terveinä. Ja mikä tärkeintä emo voi hyvin synnytyksen ajan ja sen jälkeenkin.

    VastaaPoista
  2. Iik! Nukutko autossan valmiina lähtemään synnytykseen 😹

    VastaaPoista
  3. Toivotan montaa tervettä pentua ja hyvinvoivaa äitikisua, oli joukko kuinka Mötley Crue sitten vaan <3

    VastaaPoista

Kiitos, kiva kun kommentoit