Mitä tarkoittaa sijoituskissan ottaminen?
Liian suuri kissamäärä ei ole hyväksi kissoille eikä kasvattajalle. Liian isoissa kissayhteisöissä piilee terveysriskejä. Myös vahinkoastumiset ovat mahdollisia eikä kissojen yhteiselo ei aina ole mutkatonta: Koska kissa ei ole laumaeläin, ei se välttämättä suostu jakamaan reviiriään muiden kanssa ja niinpä kissojen välille voi helposti muodostua erilaisia riitoja. Lisäksi jokainen kissa kasvattaa osaltaan myös taloudellisia kuluja, sekä kissojen huolenpidosta johtuvaa päivittäistä työmäärää.
Kissan myymisen ja myyntihinnan saamisen sijaan kasvattaja teettää sijoituskissalla myöhemmin (yleensä noin vuoden iässä) lisää pentuja. Sovitun astutus- /pentu- /pentuemäärän tai aikamäärän kuluttua kissa siirtyy sijoituskodin omistukseen.
Sijoituskissan pitäminen ei AINA ole helppoa. Jotkut kissat saattavat pahimmillaan alkaa kiimailla tai merkkailla jo kauan ennen kuin astutus on mahdollinen. Sijoituskissaa ei kuitenkaan saa steriloida/kastroida, vaikka kissan hormonitoiminta aiheuttaisi näitä ikäviä ilmiöitä. Kaikki kissat eivät onneksi merkkaile ollenkaan. Ja parhaassa tapauksessa sijoituskoti saa nauttia kissaelämästä ja tästä omasta ihanasta siperiankissastaan ihan normaaliin tapaan kissan koko elämän ajan. Mikäli sijoituskissa on naaras ja pennut tehdään sovitusti sijoituskotiin, saa sijoituskoti nauttia myös kasvattamisen parhaista puolista eli elämästä ihanien kissanpentujen kanssa.
Kun kissa sijoitetaan, kirjoitetaan kirjallinen sijoitussopimus, jossa sovitaan tarkemmin mm. maksuista, korvauksista ja vakuutuksista, sekä siitä kuinka monet pennut sopimus sisältää, hoidetaanko pennutus kasvattajan luona vai kissan kotona. Siitoskollin kohdalla sovitaan, missä kolli käy hoitamassa oman osansa eli naaraiden astutukset.
Lue lisää Suomen Kissaliitto ry:n Sijoituskissaoppaasta.
Naaras
Naaraskissoilla alkaa kiimat yleensä ½ - 1½ -vuotiaana (aikaisintaan 4kk iässä mutta voi olla, että ensimmäinen näkyvä kiima tulee vasta 2-vuotiaana). Kiima kestää keskimäärin 5-6 vrk ja toistuu noin 2-3 viikon välein. Kiiman aikana kissa mouruaa (suorastaan huutaa kollia), pyörii hellyydenkipeänä, kurnuttaa ja on levoton, kiiman aikana kissa syö ja nukkuu huonosti. Jotkut naaraskissat saattavat kiiman aikana myös kolleja houkutellakseen merkkailla, eli tirautella häntä väristen pissaa ihmisen näkökulmasta täysin vääriin paikkoihin. Kissan kiima-aika saattaa olla hermoja raastavaa aikaa ihmisille. Sijoituskissaa ei kuitenkaan saa steriloida, vaikka kissan hormonitoiminta aiheuttaisi näitä ikäviä ilmiöitä. Kaikki kissat, varsinkaan naaraat, eivät onneksi merkkaile.
Pennutusten ajankohta on noin vuoden ikäisenä terveystestien jälkeen. Kun sijoitusnaaraalle tulee kiima, parittelee naaras valitun uroksen kanssa. Astumiset saavat kissalla aikaan munasolujen irtoamisen eli ovulaation ja parhaiten tämä tapahtuu, jos naaraskissa parittelee useammin kuin kerran, kiiman keskivaiheilla. Astutukset tulee rajoittaa 1-2 vuorokauden sisälle, jolloin synnytysajan arvioiminen on tarkempaa.
Kissan tiineys kestää keskimäärin 65vrk astutuksesta. Pennut syntyvät ja kasvavat yleensä sijoituskodissa. Kasvattajalta saa tietysti kaiken tarvitseman avun sekä synnytyksen että pentujakson aikana. Voimme tarvittaessa sopia myös kissan synnyttämisestä ja pentuajasta kasvattajalla, mutta se on pitkä aika kissan olla poissa kotoaan, sijoituskodista.
Pennut asuvat emon kanssa vähintään 14-viikkoa, suositusluovutusikään saakka. Kannattaa varautua siihen, että sijoituskodissa tulee käymään pennunkatsojia sekä minä kasvattajana käyn katsomassa ja kuvaamassa pentuja.
Lue lisää Kissaliiton Sijoitussopimuksesta naaras.
Uroskissa
Uroskissa on hedelmällinen noin 7-12 kuukauden iässä. Virtsan haju muuttuu voimakkaammaksi, kissa voi olla stressaantunut ja levoton, ja alkaa huutaa naaraiden perään. Yleensä ruokahalu laskee ja kissa voi laihtuakin. Pahimmillaan siitoskollit voivat alkaa merkkailla, mutta onneksi eivät kaikki.
Astutus, eli parittelu tapahtuu useimmiten uroskissan kotona. Tätä varten olisi hyvä olla olemassa rajattu tila/huone, joka on helposti siivottavissa (esimerkiksi kylpyhuone). Astutukseen menee yleensä pari päivää. Sijoitussopimuksessa voidaan myös sopia, että astumiset tapahtuu kasvattajan luona.
Lue lisää Kissaliiton Sijoitussopimuksesta uros.
Toiveita sijoituskodille:
- Haluan tutustua etukäteen. Teemme tiivistä yhteistyötä kissan kanssa koko sijoitusjakson ajan.
- Sijoituskodin tulee olla suhteellisen lähellä Tamperetta, kohtuullisen ajomatkan päässä. Näin minulle ei tule liian pitkä matka kissan luo.
- Olethan kiinnostunut näyttelyttämään kissaa. Pääasiassa minä kasvattajana vien kissan näyttelyyn, mutta toivon sinua mukaan. Kissa tulee pestä sijoituskodissa muutamia päiviä ennen kissanäyttelyä. Saat tähän opastusta, aineet ja ohjeet.
Kiinnostuitko sijoituksesta?
Otahan yhteyttä sähköpostilla: miettsa(at)nic.fi ja esittelethän itsesi, perheesi, kotisi, asuinpaikkasi, elämäntilanteesi sekä kokemuksesi kissoista ja mahdollisesti näiden synnytyksistä ja pennuista. Esittelethän myös kotisi muut eläimet ja miten teillä eläinten kanssa ulkoillaan? Ja kerrothan mahdollista allergioistanne.