Kissala / Cattery
Yleistä pentujen ostajille:
Pentuja
- Meillä ei ole tällä hetkellä vapaita pentuja. Seuraavat pentusuunnitelmat kevät-kesälle 2024 sekä loppuvuoteen 2024.
- Toivomme pennuille rakastavaa vastuullista kotia, ja haluankin tutustua kaikkiin tuleviin omistajiin.
- Pentujen myynnin ohella etsimme sijoituskoteja sekä kolleille, että nartuille. Mitä tarkoittaa sijoituskoti?
- Pentuja ei myydä vapaaseen ulkoiluun. Ainoastaan sisäkissoiksi, jotka ulkoilevat turvallisesti valjaissa tai aidatuilla / verkotetuilla parvekkeilla / terasseilla / tarhoissa.
Pentuja ei myydä myöskään allergiakoteihin. Kissalamme kissat eivät ole allergiavapaita!
Sitkeistä huhuista huolimatta, tutkimustiedon mukaan allergisoimatonta kissaa ei ole olemassakaan. Vaikka noin puolella siperiankissoista on havaittu matalampia Fel D1-allergeenipitoisuuksia kuin muilla kissoilla keskimäärin, on allergeenejä runsaasti muitakin. Allergiaa ei voi ennustaa tai luvata allergiattomuutta pelkästään kissan Fel D1 -pitoisuuden perusteella.
Jos joku perheenjäsenesi on saanut allergiaoireita kissoista, harkitse erityisen tarkkaan kissan, myös siperiankissan hankintaa. Kissa on elämänkumppanisi mahdollisesti seuraavat 20 vuotta. Kissa ei ole testikappale, joka voidaan huoletta laittaa kiertoon, jos yhteiselo ei sujukaan. Kissa on vahvasti reviiritietoinen eläin ja stressaantuu ympäristön muutoksesta. Lisäksi jos asunnossa on ollut kotieläimiä, hyväkään siivous ei poista allergeeneja hetkessä. Kissan allergeenit tarrautuvat erityisen hyvin, kulkeutuvat muun muassa lattialistojen alle ja säilyvät siellä jopa vuosia. (Lähde: Kissaliiton hyväksymä Siperiankissojen kasvatuksen tavoiteohjelma)
- Jalostukseen sopivia pentuja vain traditionaaliseen kasvatukseen. En myy enkä sijoita pentuja Neva Masquerade-kasvatukseen, enkä kissaloihin, joissa on nevoja.
Kittens only for traditional breeding. I don't sell kittens for Neva Masquerade -breeding or to catteries which have nevas.
- Pennut rekisteröidään aina ennen 3 kk:n ikää Suomen Kissaliittoon.
Rotukissalla on aina rekisterikirja. - Pennut luovutetaan aikaisintaan 14 viikon ikäisinä mikrosirutettuina ja Ruokaviraston sekä Suomen Kissaliiton suosituksen mukaisesti rokotettuina.
Ruokaviraston uusin suositus on rokottaa pennut ensimmäisen kerran 12 viikkoisina. Tehosterokotuksen voi antaa joko kasvattaja 15-16 viikkoisena ja luovuttaa pennut vasta sen jälkeen tai uusi koti voi huolehtia tehosterokotuksesta. Seuraavan kerran kissat rokotetaan vuoden kuluttua viimeisestä tehosterokotuksesta ja sen jälkeen kolmen vuoden välein (Purevax). Mikäli kissa käy näyttelyissä, niin silloin rokotusväli on 1 (Nobivac) tai 3 vuotta (Purevax). Lähde Suomen kissaliitto ry. - Uusi omistaja sitoutuu huolehtimaan lemmikiksi ostetun pennun sterilisaatiosta/kastraatiosta sekä tehosterokotuksista kissan oman rokotusohjelman mukaisesti.
- Kissojemme ja kissalamme elämää voi seurata sähköisesti täällä blogissa sekä Facebookissa ja Instagramissa. Myös Tiktok-profiili ja Youtube -kanava harvakseltaan käytössä: Löydät meidän kaikki sometilit täältä.
Facebookissa julkaisen mm. pentulivejä, Instan ja Facen Storyissä jotain päivien kohokohtia tai arjen tapahtumia. TikTok ja Youtube -julkaisuja vain satunnaisesti.
“A home without a cat is just a house.” - Oletko kiinnostunut hankkimaan meiltä kissanpennun?
- Lisäksi toivon, että tutustut jo etukäteen Suomen Kissaliiton "Kissanomistajan oppaaseen".Tutustuthan samalla myös Kissaliiton sopimukseen kissakaupasta.
- Lisäksi suosittelen lukemaan Miksi rotukissa maksaa – älä tue pentutehtailua. Suomen Kissaliitto ry
- HUOM! Mikäli olet jostain syystä tyytymätön ostamaasi kissanpentuun, olethan pikaisesti yhteydessä minuun ja kerrothan suoraan, mikä on ongelmana.
![]() |
Klikkaa kuva auki, niin pääset lukemaan Suomen Siperiankissat ry:n Vinkit pennun ostajalle |
![]() |
Klikkaa kuva auki, niin näet Animal Update'n 12 kysymystä kissanomistajalle - Vinkkejä kissan hyvinvointiin |
One cat just leads to another - Minusta kasvattajana
Kasvatukseni lähti yhdestä lemmikkikissasta. Tai kahdesta. Ensin piti tulla yksi kissa sijoitukseen, mutta tulikin kaksi. Ja koska kissanpentuelämä oli niin ihanaa, ja sain täyden tuen omien kissojeni kasvattajalta, päätin aloittaa kasvattamaan siperiankissoja.
Kasvatan kissoja rakkaudesta kissoihin. Meillä kissat on perheenjäseniä. Entiset jalostuskissat viettävät meillä kultaisia eläkepäiviään rakastettuina lemmikkeinä elämänsä loppuun saakka. Koska oma "kissalukuni" on ainakin toistaiseksi täynnä, on kissakasvatukseni tällä hetkellä täysin riippuvaista täydellisten sijoituskotien löytymisestä. Toivon löytäväni sijoituskodin yhdelle naaraalle (ja/tai kollille) joka pentueesta.
Kasvattajakurssit:
- Olen suorittanut Suomen Kissaliiton "Kasvattajan peruskurssin" jo vuonna 2015, mutta oma kissalan rekisteröin vasta vuonna 2021.
- Keväällä 2021 kävin muistinvirkistämiseksi ER-SYDin järjestämän "Synnytys ja pentujen hoito" -kurssin.
- Suoritin Suomen Kissaliiton "Kasvattajan peruskurssin" uudestaan helmikuussa 2022.
- Suomen Kissaliiton "Kasvattajan jatkokurssille C - Kissan biologia ja sairaudet" osallistuin 03/2023.
- Suomen Kissaliiton "Kasvattajan jatkokurssille D - Genetiikan perusteet" osallistuin 04/2023.
- Suomen Kissaliiton "Kasvattajan jatkokurssi E - Juridiikka, verotus ja etiikka" osallistuin 05/2023.
- Hill's kasvattajailta-webinaari: "Lemmikkien ruoka- ja ympäristöallergiat". Hill's asiantuntijaeläinlääkäri Pirkko Syrjäläinen. 09/2023
- Hill's Kasvattajailta-webinaari: "Kissojen ja koirien nivelten terveys ja painonhallinta". Hill's asiantuntijaeläinlääkäri Pirkko Syrjäläinen. 05/2023
- Helena Telkänrannan luentosarja ”Kissojen käyttäytyminen ja kokemusmaailma” 05/2023
- Royal Canin kasvattajakerho, webinaari "Emokissan ravitsemus" 03/2023
Olen Pirkanmaan Rotukissayhdistys ry:n (PIROK) jäsen, Suomen Rotukissayhdistys ry:n (SUROK) jäsen sekä Suomen Siperiankissat ry:n ainaisjäsen. Lisäksi olen kaudella 2023 Suomen Siperiankissat ry:n hallituksen varajäsen.
Kasvattajana olen varsin tuore, meille on syntynyt A -pentue (Abba-pentue, 2021) ja B -pentue (Beatles -pentue, 2023) kasvoi sijoituskodissaan Kangasalla. Lisäksi kissalaamme syntyi huhtikuussa 2023 C -pentue (CCR-pentue). Seuraavat pentusuunnitelmat ovat vuodelle 2024.
Olen ennen oman kasvattajanimen hankkimista toiminut sijoituskotina, ja meille on syntynyt 3 Amurin kissalan pentuetta. Ne löydät Pentueet -sivultamme.
Kasvatusperiaatteistani:
Tavoitteenani on kasvattaa kodinomaisesti eli pienimuotoisesti perinteisiä, rotumääritelmän mukaisia, terveitä ja sosiaalisia siperiankissoja. Jalostuksen tarkoituksena on pitää ulkomuoto rotumääritelmän mukaisena sekä säilyttää siperiankissan tyypillinen luonne.
Perinteisellä eli traditionaalisella siperiankissakasvatuksella tarkoitetaan sitä, että kissan sukutaulussa ei ole (ainakaan neljässä polvessa) neva masquerade –kissoja eikä kasvatuksessa yhdistetä siperiankissoja nevojen kanssa. Käytän kasvatuksessa ainoastaan perinteisen (mahdollisimman puhtaan) taustan omaavia siperiankissoja.
Rakastan kaikkia kissoja, myöskin Nevoja. Mutta pidän niitä omana rotunaan, enkä sotke muita rotuja siperialaisiin linjoihin (geenipooliin) jo ihan rotumääritelmään sekä myös terveyteen liittyvistä syistä. Joka rodulla on geenipoolissaan omat rotutyypilliset piirteensä ja sairautensa. Risteyttämällä eri rotuja tai jopa lajeja, sotketaan (ja ajan myötä kadotetaan) yksilöllisten rotujen ja lajien omia geenipooleja.
Neva Masquerade on siperiankissa, jolle on muihin rotuihin (mm. siamilaiset, balineesit ja persialaiset, pyhät birmat) risteytymällä ja risteyttämällä (eli jalostuksella) saatu naamiovärit; Himalajan-kuviot, joita kutsutaan myös termillä Colourpoint. Colourpoint eli naamiogeenin vaikutus on riippuvainen lämpötilasta. Se estää värin muodostumista lämpimillä kehon alueilla ja antaa värin viileämmille alueille, kuten korville, kasvoille, jalkoihin, häntään ja (kolleilla) kivespussiin. Koska kohdussa on lämpö on tasaista, kehittyvät naamiovärit syntymän jälkeen. Kylmillä alueilla kontrasti voi olla erittäin voimakas. Colourpoint -geeni tekee myös silmistä siniset. Eli summa summarum siperialaisia risteytyi ja risteytettiin muihin rotuihin, jolloin ja jotta saatiin nämä "lämpimien maiden" kissojen naamiovärit "kylmien seutujen" siperialaisille. Colourpoint eli naamiogeenin lisäksi muilta roduilta tulevissa geenipooleissa on myös kunkin rodun rotutyypillisten ulkonäköpiirteiden geenit, turkin rakenteeseen liittyvät geenit sekä mahdolliset perinnöllisten sairauksien geenit.
Kasvatukseen käytettävät kissat ovat rotuominaisuuksiltaan jalostukseen soveltuvia sekä terveeksi todettuja. Terveys todennetaan eläinlääkärin yleisen terveystarkastuksen lisäksi seuraavilla testeillä: veriryhmämääritys, FIV (kissojen immuunikatovirus), FeLV (leukoosi), sydänultra (HCM, hypertrofinen kardiomypatia) sekä munuaisultra (PKD, polykystinen munuaissairaus).
Ei kommentteja:
Uudet kommentit eivät ole sallittuja.