FI*JustKittying

Kissala / Cattery

Yleistä pentujen ostajille:

Pentuja 

 • Kissalamme D pentue syntyi 27.5.2024 sijoituskotiin Vesilahdelle. Pennuilla on vielä täysi kasvurauha ja meille on tullut niin paljon yhteydenottoja, että kaikille lemmikeille taitaa löytyä jo ikiomat kodit. Mikäli lemmikkipentuja vapautuu, ilmoitan niistä Suomen Siperiankissat ry:n Pentukoppa Facebook-ryhmässä.

 • Etsimme jatkuvasti sijoituskoteja kissoillemme. Mikäli olet kiinnostunut sijoituskissasta, laitahan viestiä alempana olevan ohjeen mukaan. Mitä tarkoittaa sijoituskoti? 

 • Meillä on suunnitelmia on myös toiselle pentueelle loppukesästä 2024.
 • Toivomme pennuille rakastavaa vastuullista kotia, ja haluankin tutustua kaikkiin tuleviin omistajiin. 

 • Pentuja ei myydä vapaaseen ulkoiluun. Ainoastaan sisäkissoiksi, jotka ulkoilevat turvallisesti valjaissa tai aidatuilla / verkotetuilla parvekkeilla / terasseilla / tarhoissa.
 • Pentuja ei myydä allergiakoteihin. Kissalamme kissat eivät ole allergiavapaita! 

Sitkeistä huhuista huolimatta, tutkimustiedon mukaan allergisoimatonta kissaa ei ole olemassakaan. Vaikka noin puolella siperiankissoista on havaittu matalampia Fel D1-allergeenipitoisuuksia kuin muilla kissoilla keskimäärin, on allergeenejä runsaasti muitakin. Allergiaa ei voi ennustaa tai luvata allergiattomuutta pelkästään kissan Fel D1 -pitoisuuden perusteella.  
Jos joku perheenjäsenesi on saanut allergiaoireita kissoista, harkitse erityisen tarkkaan minkään kissan hankintaa. Kissa on elämänkumppanisi mahdollisesti seuraavat 20 vuotta. Kissa ei ole testikappale, joka voidaan huoletta laittaa kiertoon, jos yhteiselo ei sujukaan. Kissa on vahvasti reviiritietoinen eläin ja stressaantuu ympäristön muutoksesta. Lisäksi jos asunnossa on ollut kotieläimiä, hyväkään siivous ei poista allergeeneja hetkessä. Kissan allergeenit tarrautuvat erityisen hyvin, kulkeutuvat muun muassa lattialistojen alle ja säilyvät siellä jopa vuosia. (Lähde: Siperiankissojen kasvatuksen tavoiteohjelma)
 • Jalostukseen sopivia pentuja vain traditionaaliseen kasvatukseen. En myy enkä sijoita pentuja Neva Masquerade-kasvatukseen, enkä kissaloihin, joissa on nevoja.

  Kittens only for traditional breeding. I don't sell kittens for Neva Masquerade -breeding or to catteries which have nevas.
   
 • Pennut rekisteröidään aina ennen 3 kk:n ikää  Suomen Kissaliittoon.
  Rotukissalla on aina rekisterikirja. 

 • Pennut luovutetaan aikaisintaan 14 viikon ikäisinä mikrosirutettuina ja Ruokaviraston sekä Suomen Kissaliiton suosituksen mukaisesti rokotettuina.
  Ruokaviraston uusin suositus on rokottaa pennut ensimmäisen kerran 12 viikkoisina. Tehosterokotuksen voi antaa joko kasvattaja 15-16 viikkoisena ja luovuttaa pennut vasta sen jälkeen tai uusi koti voi huolehtia tehosterokotuksesta. Seuraavan kerran kissat rokotetaan vuoden kuluttua viimeisestä tehosterokotuksesta ja sen jälkeen kolmen vuoden välein (Purevax). Mikäli kissa käy näyttelyissä, niin silloin rokotusväli on 1 (Nobivac) tai 3 vuotta (Purevax). Lähde Suomen kissaliitto ry.
 • Uusi omistaja sitoutuu huolehtimaan lemmikiksi ostetun pennun sterilisaatiosta/kastraatiosta sekä tehosterokotuksista kissan oman rokotusohjelman mukaisesti.

 • Kissojemme ja kissalamme elämää voi seurata sähköisesti täällä blogissa sekä Facebookissa ja Instagramissa. Myös Tiktok-profiili ja Youtube -kanava harvakseltaan käytössä: Löydät meidän kaikki sometilit täältä

  Facebookissa julkaistaan mm. pentulivejä, Instan ja Facen Storyissä jotain päivien kohokohtia tai arjen tapahtumia. TikTok ja Youtube -julkaisuja vain satunnaisesti.

“A home without a cat is just a house.” - Oletko kiinnostunut hankkimaan meiltä kissanpennun?

Laita sähköpostia osoitteeseen miettsa(at)nic.fi ja kerro vähän itsestäsi, kissakokemuksistasi, miltä elämätilanteesi näyttää sekä millaista elämää voit tarjota kissanpennulle. Kerrothan myös miksi haluaisit juuri siperiankissan. Ja toivotko tyttö- vai poikakissaa? Entä onko teillä muita lemmikkejä? Entä allergioita? Kerro myös mitä ajattelet sijoituskotina toimimisesta.
Klikkaa kuva auki, niin pääset lukemaan Suomen Siperiankissat ry:n 
Vinkit pennun ostajalle

Klikkaa kuva auki, niin näet Animal Update'n
12 kysymystä kissanomistajalle - Vinkkejä kissan hyvinvointiin

  One cat just leads to another - Minusta kasvattajana 

  Kasvatukseni lähti yhdestä lemmikkikissasta. Tai kahdesta. Ensin piti tulla yksi kissa sijoitukseen, mutta tulikin kaksi. Ja koska kissanpentuelämä oli niin ihanaa, ja sain täyden tuen omien kissojeni kasvattajalta, päätin aloittaa kasvattamaan siperiankissoja. 

  Kasvatan kissoja rakkaudesta kissoihin.  Meillä kissat on perheenjäseniä. Entiset jalostuskissat viettävät meillä kultaisia eläkepäiviään rakastettuina lemmikkeinä elämänsä loppuun saakka. Koska oma "kissalukuni" on ainakin toistaiseksi täynnä, on kissakasvatukseni tällä hetkellä täysin riippuvaista täydellisten sijoituskotien löytymisestä. Toivon löytäväni sijoituskodin yhdelle naaraalle (ja/tai kollille) joka pentueesta.

  Olen Pirkanmaan Rotukissayhdistys ry:n (PIROK) jäsen, Suomen Rotukissayhdistys ry:n (SUROK) jäsen sekä Suomen Siperiankissat ry:n ainaisjäsen. Vuonna 2023 olin Suomen Siperiankissat ry:n hallituksen varajäsen ja vuonna 2024 Suomen Siperiankissat ry:n hallituksen varsinainen jäsen.

  Kasvattajana olen varsin tuore, meille on syntynyt A -pentue (Abba-pentue, 2021) ja B -pentue (Beatles -pentue, 2023) kasvoi sijoituskodissaan Kangasalla. Lisäksi kissalaamme syntyi huhtikuussa 2023 C -pentue (CCR-pentue). D-pentue syntyi toukokuussa 2024 Vesilahdelle sijoituskotiin. Seuraavat pentusuunnitelmat ovat syksylle 2024.

  Olen ennen oman kasvattajanimen hankkimista toiminut sijoituskotina, ja meille on syntynyt 3:lle Amurin  kissalan pentueelle. Ne löydät Pentueet -sivultamme. 

  Kasvatusperiaatteistani:

  Tavoitteenani on kasvattaa kodinomaisesti eli pienimuotoisesti perinteisiä, rotumääritelmän mukaisia, terveitä ja sosiaalisia siperiankissoja. Jalostuksen tarkoituksena on pitää ulkomuoto rotumääritelmän mukaisena sekä säilyttää siperiankissan tyypillinen luonne. 

  Perinteisellä eli traditionaalisella siperiankissa-kasvatuksella tarkoitetaan sitä, että kissan sukutaulussa ei ole (ainakaan neljässä polvessa) neva masquerade –kissoja eikä kasvatuksessa yhdistetä siperiankissoja nevojen kanssa. Käytän kasvatuksessa ainoastaan perinteisen (mahdollisimman puhtaan) taustan  omaavia siperiankissoja. 

  Rakastan kaikkia kissoja, myöskin Nevoja. Mutta pidän niitä omana rotunaan, enkä sotke muita rotuja siperialaisiin linjoihin (geenipooliin) jo ihan rotumääritelmään sekä myös terveyteen liittyvistä syistä. Joka rodulla on geenipoolissaan omat rotutyypilliset piirteensä ja sairautensa. Risteyttämällä eri rotuja tai jopa lajeja, sotketaan (ja ajan myötä kadotetaan) yksilöllisten rotujen ja lajien omia geenipooleja.

  Neva Masquerade on siperiankissa, jolle on muihin rotuihin (mm. siamilaiset, balineesit ja persialaiset, pyhät birmat) risteytymällä ja risteyttämällä (eli jalostuksella) saatu naamiovärit; Himalajan-kuviot, joita kutsutaan myös termillä Colourpoint. Colourpoint eli naamiogeenin vaikutus on riippuvainen lämpötilasta. Se estää värin muodostumista lämpimillä kehon alueilla ja antaa värin viileämmille alueille, kuten korville, kasvoille, jalkoihin, häntään ja (kolleilla) kivespussiin. Koska kohdussa on lämpö on tasaista, kehittyvät naamiovärit syntymän jälkeen. Kylmillä alueilla kontrasti voi olla erittäin voimakas. Colourpoint -geeni tekee myös silmistä siniset. Eli summa summarum siperialaisia risteytyi ja risteytettiin muihin rotuihin, jolloin ja jotta saatiin nämä "lämpimien maiden" kissojen naamiovärit "kylmien seutujen" siperialaisille. Colourpoint eli naamiogeenin lisäksi muilta roduilta tulevissa geenipooleissa on myös kunkin rodun rotutyypillisten ulkonäköpiirteiden geenit, turkin rakenteeseen liittyvät geenit sekä mahdolliset perinnöllisten sairauksien geenit. 

  Kasvatukseen käytettävät kissat ovat rotuominaisuuksiltaan jalostukseen soveltuvia sekä terveeksi todettuja. Terveys todennetaan eläinlääkärin yleisen terveystarkastuksen lisäksi seuraavilla testeillä: veriryhmämääritys, FIV (kissojen immuunikatovirus), FeLV (leukoosi), sydänultra (HCM, hypertrofinen kardiomypatia) sekä munuaisultra (PKD, polykystinen munuaissairaus). 

  Kasvattajakurssit:

  • Olen suorittanut Suomen Kissaliiton "Kasvattajan peruskurssin" jo vuonna 2015, mutta oma kissalan rekisteröin vasta vuonna 2021. 
  • Keväällä 2021 kävin muistinvirkistämiseksi ER-SYDin järjestämän "Synnytys ja pentujen hoito" -kurssin. 
  • Suoritin Suomen Kissaliiton "Kasvattajan peruskurssin" uudestaan helmikuussa 2022. 
  • Suomen Kissaliiton "Kasvattajan jatkokurssille C - Kissan biologia ja sairaudet" osallistuin 03/2023.
  • Suomen Kissaliiton "Kasvattajan jatkokurssille D -  Genetiikan perusteet" osallistuin 04/2023.
  • Suomen Kissaliiton "Kasvattajan jatkokurssi E -  Juridiikka, verotus ja etiikka" osallistuin 05/2023.
  Muut kissakurssit ja koulutukset:
  • Kissojen silmäsairaudet. Minna Mustikka, ELL, Dipl. ECVO, EBVS, kliininen opettaja HY. Suomen Kissaliitto ry -webinaari 06/2024.
  • Tiineen ja imettävän naaraan sekä vastasyntyneiden pentujen ravitsemus. Royal Canin kasvattajakerho, webinaari 03/2024.
  • Värit -webinaari. Sanna Hietala, PIROK. 02/2024.
  • Kysy lisääntymisestä - Eläinlääkäri Sofia Parisalu vastaa. Inuvet eläinklinikka, Hämeenkyrö. Hill's-kasvattajailta-webinaari 02/2024. 
  • Kissojen Anestesiaturvallisuus. Vuokko Pekkola, ELL, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, Dip. ECVAA. Suomen Kissaliiton webinaari 02/2024
  • Lemmikkien ruoka- ja ympäristöallergiat. Hill's asiantuntijaeläinlääkäri Pirkko Syrjäläinen. Hill's kasvattajailta-webinaari 09/2023
  • Kissojen ja koirien nivelten terveys ja painonhallinta. Hill's asiantuntijaeläinlääkäri Pirkko Syrjäläinen. Hill's Kasvattajailta -webinaari: 05/2023
  • Kissojen käyttäytyminen ja kokemusmaailma Helena Telkänrannan luentosarja 05/2023
  • Emokissan ravitsemus. Royal Canin kasvattajakerho, webinaari 03/2023

  Ei kommentteja: