Siperiankissa

"Siperiankissat ovat puolipitkäkarvaisia rotukissoja, ja kuuluvat kategoriaan II muiden puolipitkäkarvaisten rotujen kanssa: American curl pitkäkarvainen (ACL), American curl lyhytkarvainen (ACS), Maine coon (MCO), Norjalainen metsäkissa (NFO), Ragdoll (RAG), Pyhä birma (SBI), Siperiankissa (SIB), Neva masquerade (NEM), Turkkilainen angora (TUA), Turkkilainen van (TUV)."
Amurin Cassia maaliskuussa 2015

Terveys:

Siperiankissa on yleisesti ottaen melko terve rotu. Agrialta saatujen ruotsalaiseen aineistoon perustuvien tietojen valossa siperiankissojen sairastavuus on hyvin lähellä kaikkien rotujen keskiarvoa, mutta siperiankissoilla oli suurempi suhteellinen riski onnettomuuksiin, operaatioihin/komplikaatioihin, naaraan lisääntymiselimistön ongelmiin sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin. Hannes Lohen tutkimusryhmän terveystutkimuksen mukaan Siperiankissoilla esiintyy jonkin verran kahta perinnöllistä sairautta: hypertrofista kardiomyopatiaa (HCM) ja polykystista munuaissairautta (PKD). Hammasongelmia esiintyy jonkin verran, mutta nämä eivät kuitenkaan ole yleisempiä siperiankissoilla verrattuna muihin rotukissoihin. Terveystutkimuksen perusteella FORL:n (feline odontoclastic resorption lesion) esiintyvyys rodulla on 3,5% (rotukissoilla keskimäärin 3,8%). Hammaskivi on kissoilla yleinen ongelma. Terveystutkimuksen perusteella hammaskiven esiintyvyys siperiankissoilla on 18,3% (rotukissoilla keskimäärin 19,7%). (Lähteenä: Suomen kissaliiton hyväksymä Siperiankissojen Kasvatuksen tavoiteohjelma.)

Luonne:

Lainattu Suomen Siperiankissa ry:n sivuilta

"Luonteeltaan siperiankissa on välitön ja sydämellinen. Se rakastaa läheisyyttä ja hakeutuu mielellään syliin kehräämään. Vaikka se on temperamenttinen ja nopearytminen kissa, se ei osoita epäluuloisuutta tai aggressiivisuutta. Arkuus ei yleensä kuulu siperiankissan luonteeseen lainkaan: se lähestyy vieraitakin ihmisiä, koiria ja muita kissoja uteliaan ystävällisesti, ja sen elämänasenteena on: "Kaikki rakastavat minua - minä rakastan kaikkia."


Amurin Tirsa maaliskuussa 2015

Siperiankissan rohkeus ja luottavaisuus tuottavatkin joskus omistajalle ylimääräistä huolta. Kun pakettiin lisätään vielä vilkkaus ja uteliaisuus, vahinkojen mahdollisuus kasvaa. Siperiankissaa onkin syytä pitää hiukan silmällä, sillä se on mukana kaikissa kodin askareissa ja älykkäänä rotuna ryhtyy myös omatoimisiin kokeiluihin. 


Amurin Carmel ikkunanpesussa keväällä 2014

Moni siperiankissa avaa ovet kumpaankin suuntaan, kuljettaa esineitä, sulkee herätyskellon tai pakkaa itsensä koulureppuun. Hyvin aktiivisena kissana se tarvitsee leikkitoverin - koiran, kissan tai lapsen. Yksinäisyys ei sovi sosiaaliselle siperiankissalle. Nukkumaankin sen on päästävä rakkaan ystävän lämpimään kylkeen. 


Amurin Cassia ja Amurin Tirsa helmikuussa 2015

Eloisuudestaan huolimatta siperiankissa on hiljainen. Se juttelee pienin kurnutuksin ja sirkutuksin, tahtoaan se ilmaisee kirkkaalla naukaisulla. Siperiankissaa on hyvin helppo tulkita: se on ilmeikäs, ja hakee kontaktia katseella. Jos sillä on joku hätä, se kertoo sen hyvin selvästi. Se ilmaisee kaikki tunteensa avoimesti ja ymmärrettävällä tavalla: suukot, hellät näykkäisyt, painautuminen syliin ja kiintymystä osoittavat silmäniskut ovat siperiankissan omistajan arkea. Tunteellinen siperiankissa reagoi myös herkästi omistajansa mielenliikkeisiin. Itkevä lapsi saa nopeasti lohduttajan puskemaan ja kehräilemään. Siperiankissa elää perheen kaikki hetket voimakkaasti ja tunteella."Siperiankissa on ystävällinen, jutteleva, älykäs ja ihmisiin kiintyvä rotu, mutta sillä riittää myös omaa tahtoa. Se on aktiivinen ja leikkisä sekä erittäin hyvä kiipeilijä ja hyppääjä. Siperiankissat rakastavat noutoleikkejä,ja ovat mukana kotiväkensä arkipuuhissa. Se sopeutuu hyvin sisäkissaksi ja viihtyy mainiosti lasten ja toisten kissojen ja lemmikkien seurassa."


"Siperiankissa on kooltaan keskikokoinen tai suuri, täysikasvuiseksi kehittyminen vie siltä 4-5 vuotta."

Amurin Cassia kesällä 2014

Ulkonäkö

"Siperiankissan pää on on hieman leveyttään pidempi, pehmeästi pyöristynyt ja massiivinen. Nenä on on keskipitkä ja leveä, profiilissa on kevyt painauma, ilman stopia. Keskikokoisten korvien kärjet ova pyöristyneet ja korvan sisäpuolella on runsaasti karvaa, korvissa voi olla tupsut. Ne ovat etäällä toisistaan ja eteenpäin suuntautuneet. Silmät ovat suuret, muodoltaan hieman soikeat ja hieman vinoasentoiset sekä sijaitsevat kaukana toisistaan. Kaikki silmien värit ovat sallittuja, mutta vihreä on etusijalla.


Vartaloltaan siperiankissa on hyväluustoinen ja lihaksikas, vartalo on sopusuhtainen ja antaa suorakaiteen muotoisen vaikutelman. Jalat ovat keskimittaiset ja tassut ovat suuret ja pyöreät, varpaiden välissä on tupsut. Häntä on pitkä ja paksu, hännänpää on pyöristynyt. Häntä on tiheän karvan peittämä, siinä ei saa olla roikkuvia karvoja.Siperiankissan turkki on keskipitkä, hyvin kehittynyt ja hyvin tiheä, aluskarva on koholla. Päällysturkki on vettähylkivä ja hieman karheantuntuinen. Kesäturkki on huomattavasti lyhyempi kuin talviturkki. Talviturkkiin kuuluvat hyvin kehittynyt rintamus, kauluri ja polvihousut."
Rodun historiaan voit tutustua myös Suomen Siperiankissat ry:n sivustolla

Ei kommentteja: